Header
Menu Zijbalk
Klik hier

Laatste nieuws:

Ja, ik word donateur!

Openingstijden
De tuin is het hele jaar toegankelijk.

De theeschenkerij is met ingang van Goede Vrijdag 30 maart 2018 alle dagen van de week geopend van 10.00 tot 18.00 uur.Slingertoen

Een slingertuin is een tuin, meestal een voortuin, die is aangelegd in Engelse landschapstijl. De Groningse uitdrukking voor zo'n tuin is slingertoen. In een slingertoen zijn natuur en cultuur nauw met elkaar verweven.

Vóór 1800 werden er alleen bij kloosters, kastelen en borgen tuinen aangelegd in de formele en symmetrische barokstijl. In de romantiek vreesde men de elementen niet meer, maar zocht men juist contact met de natuur. In de Engelse landschapsstijl wordt de natuur zelfs geïdealiseerd en vervolmaakt.

De slingertoen van Domies Toen is aangelegd rond 1881. We vinden er meerdere elementen uit de Engelse landschapsstijl terug, zoals de rondwandeling met slingerende paden, een waterpartij, boom- en heestergroepen, doorkijkjes, een tuinprieel en het bergje.

De domies (dominees) van Pieterburen moeten welgesteld geweest zijn, want slingertuinen werden in de provincie Groningen voornamelijk aangelegd door Groninger graanboeren die het financieel voor de wind ging!

Footer