Header
Menu Zijbalk
Klik hier

Laatste nieuws:

Ja, ik word donateur!

Openingstijden
De tuin is het hele jaar toegankelijk.

De theeschenkerij is met ingang van Goede Vrijdag 30 maart 2018 alle dagen van de week geopend van 10.00 tot 18.00 uur.Geschiedenis

Domies Toen is een oude pastorietuin. De naam is Gronings voor 'de tuin van de dominee'.

Het oudste element in de tuin is de dobbe. het is een oude regenwatervijver en ligt er al sinds omstreeks 1300. In die tijd was het water in de omgeving waarschijnlijk tamelijk brak en in de dobbe kon vroeger het vee drenken.

Het terras van de huidige theeschenkerij grenst aan deze dobbe.
Vele generaties predikanten waren pastoor of dominee en boer tegelijk: om in hun levensonderhoud te voorzien hielden ze vee en verbouwden ze groenten en kruiden in de pastorietuin. Ze woonden op een soort boerderij-pastorie. Zo'n boerderij-pastorie noemt men een weem. Deze weem is in de loop der tijd verdwenen, de oude Engelse landschapstuin (slingertoen in het Gronings) is gelukkig behouden gebleven.

Het stijlvolle tuinprieel uit 1710 en het neogotische godsdienstgebouw uit 1888 bleven eveneens behouden, evenals de zeer oude tuinmuur uit 1600.

De Petruskerk stamt uit de vijftiende eeuw en is ooit gebouwd door de bewoners van de borg Dijksterhuis, die net even buiten het dorp Pieterburen heeft gestaan.
Het tuinhuis werd door de plaatselijke bevolking vaak spottend "domies gluurhoes" genoemd. De dominee trok zich in het tuinprieel terug om te werken aan zijn wekelijkse preek en dankzij de grote ramen aan de straatzijde had hij uitstekend zicht op wat zich op straat afspeelde.

Footer