Header
Menu Zijbalk
Klik hier

Laatste nieuws:

Ja, ik word donateur!

Openingstijden
De tuin is het hele jaar toegankelijk.

De theeschenkerij is met ingang van Goede Vrijdag 30 maart 2018 alle dagen van de week geopend van 10.00 tot 18.00 uur.Collectie

Zoek in de plantencollectie van Domies Toen

Slingertoen
Stinzenplanten
Wilde planten
Kruidentuin
Ecologisch

Domies Toen herbergt een grote verscheidenheid aan planten en oude historische elementen.
Eén van die historische elementen is de "slingertoen", een tuin die in 1881 in Engelse landschapsstijl is aangelegd. In het voorjaar vindt u hier ook vele stinzenplanten. In Domies Toen staan nagenoeg alle bekende en minder bekende stinzenplanten. In 2005 heeft Domies Toen vanwege deze collectie dan ook haar museumstatus verkregen.
In de voorzomer bloeien de wilde planten massaal: u geniet van planten die vroeger gewoon in bermen groeiden en thans in hun voortbestaan bedreigd worden.
In de zomer is er speciale aandacht voor de kruidentuin met middeleeuwse kruiden en de prachtige bloemenborders.

De gehele tuin wordt ecologisch beheerd. Van de tuinmannen en -vrouwen die op weekdagen aanwezig zijn, kunt u veel leren over het ecologisch onderhoud van de tuin. Vragen stellen is altijd mogelijk!
Het ecologische beheer van de tuin trekt veel dieren aan: vogels, vlinders en andere insecten. Maar ook kleine zoogdieren zoals egels.
Een bijzondere bewoner is de vroedmeesterpad. Deze met uitsterven bedreigde kikkersoort komt van nature alleen in Zuid-Limburg voor en is in 1997 in een afgeschermd deel van Domies Toen uitgezet. Domies Toen is niet alleen een erkend museum (op basis van haar collectie stinzenplanten), maar ook een erkende botanische tuin.

Op 28 mei 2009 bezocht de visitatiecommissie van de Nederlandse vereniging van botanische tuinen (NVBT) Domies Toen. Deze commissie adviseert het bestuur over een verlenging van deze erkenning - die telkens geldt voor een periode van 5 jaar. Het advies dat door de commissie werd uitgebracht is zeer lovend. Ondanks dat Domies Toen tot één van de kleinste botanische tuinen behoort, is de commissie van oordeel dat Domies Toen unieke biotopen herbergt, die een toegevoegde waarde hebben voor Nederland. Tevens wordt erkend dat Domies Toen een educatieve en museale betekenis heeft.
Binnenkort hopen we het definitieve besluit met de erkenning te ontvangen, waarmee Domies Toen wederom tot één van de 19 erkende Botanische tuinen in Nederland kan worden gerekend.

Footer